Pieter (84): ‘Ik ga voor de zwarte band’

Geen categorie |

Vandaag 23 maart 2023 in de Limburger
OUDSTE TAEKWONDOKA
Pieter (84): ‘Ik ga voor de zwarte band’
Door Marco van Kampen
Venlo/Hout-Blerick – Pieter Schippers (84) mag zich het oudste geregistreerde lid van Taekwondo Bond Nederland noemen. Elke week traint hij trouw bij de seniorentak van Ohdokwan in Venlo. „Ik oefen thuis in de keuken.”
VENLO/HOUT-BLERICK – Hoofdtrainer Bern Daniëls (62) moest twee keer kijken toen hij op een avond in 2017 een 79-jarige man monter de zaal zag binnenstappen voor een taekwondoles. Hij stelde zich voor als Pieter Schippers uit Hout-Blerick en hij had interesse om zich aan te sluiten bij de seniorentak van Taekwondo Vereniging Ohdokwan Venlo. Een gevalletje ‘beter laat dan nooit’, want Schippers ontpopte zich tot één van de fanatiekste leden die de club rijk is. En ook nu, dik vijf jaar later, beweegt de inmiddels 84-jarige veteraan zich nog steeds soepeltjes en gedreven door de Ruben Kogeldans-sporthal. ‘Kiai!’, galmt door de zaal. Ergens menen we een Hout-Blericks accent te ontwaren.
Oprichter
Bern Daniëls is naast hoofdtrainer ook de oprichter van de Venlose seniorentak. Deze lessen ‘sekwondo’ focussen zich op 45-plussers en zijn niet wedstrijdgericht, maar hebben dezelfde inhoud als het reguliere taekwondo. „We zijn in 2015 begonnen met een pilot”, aldus Daniëls. „Twintig man schreven zich in, daarvan zijn er vijftien gebleven. Sinds die tijd hebben we een stabiele groep van ongeveer datzelfde aantal, onder wie twee vrouwen. Ja, de dames zijn in de minderheid. De drempel ligt bij hen hoger, denk ik. Al is het ook een kwestie van hoe je het in de markt zet: noem je het ‘zelfverdediging voor vrouwen’, dan staan ze waarschijnlijk in de rij.”
Geraniums
In de toekomst hoopt Daniëls sekwondo-lessen te geven aan een vaste groep van 25 mensen. „Je hoeft niet thuis achter de geraniums te gaan zitten als je op leeftijd bent. De kracht van taekwondo is dat je zowel lichaam als geest leert gebruiken. Dat houdt je fit en scherp. Er komt ook iemand trainen die aan Parkinson lijdt. Dat zegt genoeg. Taekwondo houdt je jong.”
Pieter Schippers is daar het levende voorbeeld van. Hij mag zich ondertussen het oudste geregistreerde lid van de Taekwondo Bond Nederland noemen en is nog lang niet klaar. Sterker nog, de superroutinier barst nog van de ambities. Zijn ultieme doel: de zwarte band halen. Hij draagt nu al de blauw-rode band, ook wel de rode slip genoemd, dus Schippers is al aardig op weg. „In het begin sta je achteraan. Dan is het een kwestie van veel oefenen. Niet alleen op de training, maar ook thuis. Regelmatig oefen ik mijn verdedigingspassen in de keuken. Huiswerk, inderdaad. Door de coronacrisis stond alles even stil, maar ik boek nog steeds voldoende vooruitgang. Ik doe wat binnen mijn vermogen ligt en ben zuinig op mezelf. En ja, die zwarte band. Ik voel een enorme drive om dat doel te bereiken. Taekwondo draait om bekwaamheid. Het lijkt me geweldig om de dingen die voor een zwarte band nodig zijn, meester te zijn. Binnen een jaar of drie hoop ik in mijn missie te slagen.”
Verbonden
Het is echter niet alleen eerzucht die Schippers elke dinsdag naar de sporthal drijft. Hij heeft er ook simpelweg veel schik in. „Ik weet nog goed toen ik hier voor het eerst binnenkwam om een kijkje te nemen. Ik had een gesprek met de coach. ‘Gaat dat wel goed?’ zag ik hem denken. Toch mocht ik het meteen proberen. Sindsdien voel ik me verbonden met de groep. De ambiance is ontspannen. Voor mij draait het om de gezamenlijkheid, dat is het allerleukste.”
Het plezier spat er inderdaad van af bij Schippers. Heupen draaien, knie heffen, sparren met een teamgenoot: hij doet het met de finesse van een vijftiger. Voorlopig houdt hij het nog wel even vol. En wie weet zien we over drie jaar een 87-jarige taekwondoka met een zwarte band in de Ruben Kogeldans-sporthal.
Foto’s Lé Giesen